Eldre og seksuell helse
  • Hjem
  • Om oss
    • Om prosjektet
    • Prosjektgruppe
    • Kontakt oss
  • Vårt arbeid
    • Webinar
    • Fagdag
    • Arrangement
    • Konferanse
  • Ressurs
    • Aktuelt
    • EoSH podkast
    • EoSH veileder
    • EoSH filmer
    • EoSH læringsverktøy
    • EoSH litteraturressurs
  • Bestill fagdag
  • English

Aktuelt

Svensk sykehjem hjelper eldre med å krydre sexlivet

1/3/2023

 
I Broby trenger du ikke å glemme sexlivet når du passerer 65: – Det er forbilledlig, sier norsk forsker.

​
På Lindgården sykehjem i Broby blir beboerne minnet på sex.
Sykehjemmet ønsker velkommen med et tilbud om en frivillig samtale om seksuell undervisning når nye flytter inn – hvis de vil.

​– Det skal ikke være et tabu å snakke om eldres seksualitet.
Dette sier Liselotte Nilsson Klang (54) til Sveriges Radio. Hun er daglig leder på sykehjemmet.
Skummelt i startenNoen krevende hendelser i sykehjemmet førte til at de startet et prosjekt om seksuell helse for ett år siden.
Picture
Dette er en fin bok, sier Nils (96) på fellesstuen i sykehjemmet. FOTO: SERGEI GAPON / AFP
Tidligere følte ikke de ansatte seg komfortable når de så en beboer onanere eller virkelig ikke kunne forstå hvorfor noen trengte hjelp med å bestille hotellrom.
– Å ha god seksuell helse er et av våre grunnleggende behov, sier Klang.

​Les saken her - NRK.no

De har vært kjærester i 50 år: – Kjenner flere som ikke klarer å komme ut av skapet

1/3/2023

 
Picture
KJÆRLIGHET: Ekteparet Vigdis (til venstre på bildet) og Solveig har vært ved hverandres side i 50 år. FOTO: JULIE HELENE GÜNTHER / NRK
I år har de vært kjærester i 50 år. Og det skal feires.
– Vi skal feire med en diger bløtkake og champagne, sier Solveig.

Sammen med venner og familie skal de markere et langt liv sammen.

– Vi skal treffe seniorgruppen med andre skeive, og det blir gøy.

Ekteparet har vært med på store gjennombrudd i kampen om like rettigheter.
Men hvordan ekteparet og andre skeive opplever alderdommen, vet vi nesten ingen ting om. Heller ikke om hvordan de blir møtt av  eldreomsorgen.
​– Vi har ikke noe egen statistikk når det gjelder eldre skeive i Skandinavia. Det har vi faktisk ikke, sier kjønnsforsker Janne Bromseth
Mangler i utdanningen
​I løpet av et langt liv sammen har de to 86-åringene opplevd mye forståelse og aksept for hvem de er.
– Vi har hatt pent «seilvær», sier Vigdis.

Les hele saken her - NRK.no

Humor kan gjøre samtalen om seksuell helse lettere

6/2/2023

 
Picture
Lettere spøkefull: Den norske kunstneren Siv Norheim med et lun blikk på temaet eldre samer og seksuell helse.
På samenes nasjonaldag lanserer Sex og Politikk en egen video med den samiske sexologen og spesialsykepleieren Ingunn Eriksen om det å snakke med eldre samer om seksualitet og seksuell helse. Humor og kulturforståelse er viktige døråpnere.

Se video her: uke66.no

Les saken her: ​NTB

Rett til god seksuell helse gjennom hele livet

23/6/2022

 
Rett til dobbeltrom på sykehjemmet, vern mot seksuelle overgrep, rett til tilgang til seksuelle hjelpemidler og seksuell helse som et element også mot livets slutt, dette er noen av temaene som tas opp i Sex og Politikks nye policy-dokument som omhandler eldre og seksuell helse.
​
Les saken her.
Picture
Kilde til illustrasjonsbilde: Adobe Stock

VG skriver om eldre og seksuell helse

23/6/2022

 
VG er noe så sjeldent som en norsk avis som har en fast ansatt sexolog som skriver om seksualitet og seksuell helse.

Nå har journalist Ingunn Saltbones skrevet en utfyllende artikkel om eldre og seksuell helse, der hun intervjuer professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen, spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi, Sidsel Schaller og seniorrådgiver Tore Aasheim som er leder for prosjektet «Eldre og seksuell helse» hos Sex og Politikk.

Sammen med artikkelen listes det også opp 14 råd om hvordan man skulle kunne beholde den gode seksualiteten og god seksuell helse gjennom hele livet.
Picture
Norges største avis skriver utfyllende om eldre og seksuell helse.
Du kan lese hele artikkelen via denne lenken. (NB! Abonnement/VG+)

Kjemper for rett til dobbeltrom på sykehjem

23/6/2022

 
Er et seksuelt liv kun forbeholdt de unge? Nei, mener organisasjonen Sex og Politikk som nå setter eldre og seksuell helse på agendaen, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.
​
I sitt nye policy-dokument tar organisasjonen opp disse temaene: Rett til dobbeltrom på sykehjem, vern mot seksuelle overgrep, rett til tilgang til seksuelle hjelpemidler og at alle har rett på seksuell helse også mot livets slutt.

Les saken her.
Picture

Film: Gammel og skeiv

1/4/2022

 
Om filmen: Britt Lie og Solvår Foss bor i dag på Kampen Omsorg+, Axel Horn og Svein Hagesæter er godt voksne bønder, som vi møter igjen etter et innslag i NRK-programmet Sosialkanalen (1989) og Birna Rørslett (Forbundet for transpersoner i Norge – FTPN) og Rut Eckhoff deler sin historie. Hva slags livsløpserfaringer har eldre skeive voksne med seg – og hva tenker de om å bli eldre? Hvilke utfordringer finnes i møter med helse- og omsorgstjenestene? Dette og mer får vi et godt innblikk i gjennom filmen.
Picture
Filmen er produsert av Zacapa film på oppdrag av FRI Oslo Viken og Kirkens Bymisjon, med støtte fra Stiftelsen Dam.

Sjanger: Dokumentarfilm

​Varighet: 37 min.
Veileder til filmen Gammel og skeiv

Veileder til filmen Gammel og skeiv

1/4/2022

 
Til filmen Gammel og skeiv har vi laget en innspilt veileder som kan brukes til opplæring av helsepersonell og andre yrkesgrupper som møter eldre voksne.
Picture
Film: Gammel og skeiv

Nasjonal konferanse om eldre og seksuell helse

1/12/2021

 
Picture
I november 2021 arrangerte Likestillingssenteret KUN, FRI, Likestillingssenteret, og Sex og Politikk en nasjonal konferanse om eldre og seksuell helse i Oslo. Innledere med bred kompetanse innenfor tematikken delte deres  kunnskap og erfaring med deltakerne på konferansen.
Konferansen ble åpnet med en videohilsen fra Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol som understrekte at vi både trenger mer åpenhet og kompetanse om eldre og seksuell helse. I åpningstalen fra Pensjonistforbundet sa Forbundsleder Jan Davidsen at det er viktig med økt kompetanse innen eldre og seksuell helse i møte med en aldrende befolkning.

Fordommer og tabuer dukker ofte opp når man jobber med eldres seksualitet. Dagens første talere, Bente Træen (professor i psykologi, Universitetet i Oslo) og Peter Øberg (professor i sosialt arbeid, Högskolan i Gävle) la frem resultater fra sin forskning på dette området.

Så var det på tide med en panelsamtale om seksualitet og aldring fra et interseksjonelt perspektiv med Ingrid Thunhem (universitetslektor, OsloMet), Amneh Hawwa Brönshöj (lege og spesialist i klinisk sexologi), Ingunn Eriksen (sexolog og sykepleier), og Janne Bromseth (Foreningen FRI). Paneldeltakerne snakket om normer, aldring, seksualitet, og minoritetserfaringer.

Den neste delen av konferansen handlet om aldring, kropp og positiv seksualitet. Først holdt sosionom og sexolog Suzann Larsdotter et innlegg om positiv seksualitet, alderisme, hinder og muligheter. Deretter varmet hun og Haakon Aars (lege og spesialist i samfunnsmedisin, psykiatri og klinisk sexologi), opp konferansesalen med en samtale med Inger Myhre Hansen (Golden ladies, FRI oslo og viken) og Lydia Aas (sosial pedagog) om aldring, kropp og positiv seksualitet.

Senere snakket professor og seniorforsker Siren Eriksen fra Nasjonal kometansetjeneste for aldring og helse om demens og seksualitet. Hun delte først sin erfaring med å jobbe på sykehjem, før hun gikk inn på temaet demens og seksualitet.

Hilde Lunde (universitetslektor, OsloMet) presenterte to studier og en undersøkelse om seksuell helse gjort på OsloMet. Hun fokuserte på hva slags kunnskap helsepersonell trenger for å skape veier til bedre seksuell helse.

Til slutt presenterte vi prosjektets hjemmeside, fagdager, webinarer, informasjonsfilmer, og e-læreverktøyet Uke66.no. Opptak fra tidligere fagdager, webinarer, og arrangementer finner du her. Prosjektet «Eldre og seksuell helse» er et treårig prosjekt finansiert av Helsedirektoratet.

Kronikk: Vi må snakke om eldre og sex

25/9/2020

 
Picture
Eldres seksualitet er usynliggjort og stigmatisert i samfunnet. Det er på høy tid å bryte tabuer og forestillinger om eldre mennesker som aseksuelle.

Kronikken ble publisert i nettavisen Vårt Land 4. oktober 2020 og den var også på trykk i Dagsavisen 8. oktober 2020. 

På vegne av prosjektgruppa Eldre og seksuell helse: Fredrik Langeland, prosjektleder og seniorrådgiver, likestillingssenteret KUN, Kjersti Augland, seniorrådgiver, Sex og Politikk, Janne Bromseth, forsker, Skeiv kunnskap i FRI Oslo og Viken, Mona Renolen, seniorrådgiver Likestilingssenteret, Bjørg Karin B. Buttedahl, kommunikasjonssjef, Pensjonistforbundet.

1. oktober var den internasjonale verdensdagen for eldre. Denne dagen lanserte også FN sin kampanje for de neste ti år som tiåret for sunn aldring.
Et av målene for denne kampanjen er å rette oppmerksomhet mot eldre menneskers helsebehov, og hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet. Dette må også i større grad inkludere seksuell helse.

Sex er viktig livet gjennom
Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer seksuell helse som en tilstand av fysisk, følelsesmessig, mentalt og sosialt velvære i forholdet til seksualitet. God seksuell helse er avgjørende for god livskvalitet. Forskning viser at seksualitet forblir en viktig del av livet gjennom alderdommen, og at seksuell tilfredshet er forbundet med sunn og aktiv aldring. Seksualitet og seksuell helse er nettopp en grunnleggende dimensjon ved det å være menneske. Det handler om nytelse, kroppslig nærhet og intimitet.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det treffende i Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017–2022): «Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet. Når du er ung eller gammel. Når du er frisk eller syk.»
​
Eldres seksualitet er stigmatisert
Eldres seksualitet er usynliggjort og stigmatisert i samfunnet, både i mediebildet, i forskning og som del av helsefaglig praksis. Vi skulle gjerne sett at NRK lager en tv-serie som omhandler sex og eldre, tilsvarende tv-serien Ungdom, sex og kjærlighet. Tiden er inne for et kompetanseløft på feltet, og det første skrittet er synliggjøring: Å bryte tabuer og forestillinger om eldre mennesker som aseksuelle.
Problemet er nemlig ikke at mennesker over 60 mangler lyst. Som professor i helsepsykologi Bente Træen har påpekt: Sex må også opp og fram som et tema når helsetjenester for eldre planlegges. En undersøkelse blant eldre i fire europeiske land viser at norske eldre topper onanistatistikken, og at 91 prosent av eldre norske menn og 74,2 prosent av eldre kvinner i Norge har vært seksuelt aktive det siste året (Træen m.fl., 2018).
Samtidig viser studier at eldre utgjør en spesielt sårbar gruppe når det gjelder seksuell helse. Dette handler både om fysiologiske endringer og økt risiko for langvarige sykdommer. Eldre er mer utsatt for seksuelle utfordringer enn befolkningen ellers.

Synliggjøring er punkt 1
Vi vet at holdninger og stereotype forestillinger finnes i helse- og omsorgssektoren. Kjønns- og seksualitetsnormene skaper for eksempel en forventning om at seksualitet ikke er viktig etter reproduktiv alder, og også at eldre mennesker ikke kan være skeive. Helse- og omsorgsvesenet har for lite kunnskap om skeive eldre, og skeive eldre går ofte tilbake til skapet, eller fortsetter å være der, i møte med eldreomsorgen fordi de ikke vil risikere å bli møtt negativt. Å ikke kunne være åpen om ens kjønnsidentitet eller seksuelle orientering påvirker også intime relasjoner, særlig for de av oss som bor på institusjon, der mangel på tilrettelegging for privatliv og seksualitet er et problem.
God seksuell helse forutsetter generelt en positiv og respektfull tilgang til seksualitet og seksuelle forhold, samt muligheten til å ha gode og trygge seksuelle opplevelser, uten tvang, diskriminering eller vold. For å komme dit er synliggjøring og anerkjennelse av eldres seksuelle behov og utfordringer punkt nummer en. Seksuelle overgrep mot eldre er dessverre fortsatt et underkommunisert og tabubelagt område som påvirker mange eldres seksuelle helse, nettopp fordi det framstår som utenkelig for mange.

Storsatsing på trappene
Behovet for mer kompetanse er stort. Derfor er Likestillingssenteret KUN, Likestillingssenteret, Foreningen FRI og Sex og Politikk i gang med en storsatsning: vi skal utvikle en nasjonal kompetansehevingsplattform for å bedre den seksuelle helsen hos 60+-befolkningen.
Dette er nybrottsarbeid for å styrke kompetansen om eldre og seksuell helse i Norge. Pensjonistforbundet opplever et ønske og behov for både kunnskap og anerkjennelse av seksuell helse. Vi er mange som mener at kompetanseløftet er på høy tid. Alle organisasjoner, fagmiljø og kommuner vi har invitert til samarbeid har vært positive og entusiastiske.
Kompetanseløftet er sårt tiltrengt nettopp fordi den seksuelle helsen er viktig for alle menneskers livskvalitet - både for unge og gamle.

KONTAKT OSS

Picture
Picture
Picture
Picture

Webansvarlig: Likestillingssenteret KUN
Tlf. +47 75 77 90 50
E-post: post@kun.no

Org.nr 969 983 451

Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet.
Personvernregler
Site powered by V design
  • Hjem
  • Om oss
    • Om prosjektet
    • Prosjektgruppe
    • Kontakt oss
  • Vårt arbeid
    • Webinar
    • Fagdag
    • Arrangement
    • Konferanse
  • Ressurs
    • Aktuelt
    • EoSH podkast
    • EoSH veileder
    • EoSH filmer
    • EoSH læringsverktøy
    • EoSH litteraturressurs
  • Bestill fagdag
  • English